Word vrijwilliger

Bijna elk jaar gaan er wel mensen of groepen naar Brazilië om daar als vrijwilliger werk te verrichten. Naast de praktische hulp is het een mooie ervaring om het land en de mensen van binnenuit te leren kennen. Als u interesse heeft schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

We laten enkele vrijwilligers aan het woord:

 

Edwin Deventer was eind 2011 een maand in Brazilië toen hij een half jaar in Midden en Zuid Amerika verbleef en allerlei projecten bezocht.

[expand title=”Lees meer”]

“Eind 2011 ben ik 3 weken bij Wim & Daniëlle geweest en heb ik meegewerkt binnen Agua Viva. Ik heb hen vorige zomer leren kennen, toen ik met een groep vanuit mijn gemeente op werkvakantie in Brazilië was. Momenteel ben ik 6 maanden op reis door Latijns-Amerika, en in deze tijd wil ik me graag praktisch inzetten voor God en voor mijn medemens. Zodoende besloot ik een paar weken bij Wim & Daniëlle aan de slag te gaan.

Het is goed geweest om hier te zijn! Ik heb vooral samengewerkt met Wim en praktisch werk gedaan, zoals schilderen, gras maaien, reparaties doen, etc. Daarnaast mocht ik meehelpen met de zaterdagclub door muziek te maken en spelletjes met de jongens te organiseren. In de huiskerk heb ik een Bijbelstudie verzorgd en op de houtschool een aantal keer een overdenking voor de jongens gehouden. Erg gaaf om op zulke verschillende manieren te mogen bijdragen aan het bouwen van Gods koninkrijk hier in Brazilië. Tijdens mijn reis bezoek ik ook verschillende leefgemeenschappen en het was interessant hierover met Wim van gedachten te wisselen; hoe zou dit in Agua Viva vorm kunnen krijgen? Op mijn weblog www.edsuit.nl kunt u meer lezen over mijn ervaringen hier in Ritápolis.

Omdat ik zo lang van huis ben, was het voor mij persoonlijk fijn om op een plek te zijn waar ik me thuis voelde. Ik heb ervan genoten om een tijdje deel uit te mogen maken van de familie De Keijzer.

Het was mooi om te zien hoe het werk van Aqua Viva hier vrucht draagt. Dat heb gemerkt aan de mensen die ik hier heb ontmoet, waarvan levens zijn veranderd. Tegelijkertijd zou er nog zoveel meer gedaan kunnen worden als er meer mensen en middelen beschikbaar waren. Laten we daar gezamenlijk voor blijven bidden!

[/expand]

 

Groep Christengemeente

Een groep van de Christengemeente uit Hardinxveld Giessendam bracht de zomer van 2012 door op een speciale manier. Bij het CTM hielpen ze met de eerste aanpassingen en ze bouwden een kippenhok.

[expand title=”Lees meer”]

Blogverslag 2 augustus 2012

pagina_wordtvrijwillig2Donderdagmorgen 2 augustus. De laatste dag werken bij Água Viva. De tijd is ontzettend snel gegaan en over een paar dagen moeten we het weer doen met de Nederlandse polderlandschappen en het onbetrouwbare weer. Maar eerst de laatste werkzaamheden afronden en nog een weekend naar Rio de Janeiro.

De afgelopen week is er hard geklust en dit keer zonder veel problemen en ongelukken. De mannen zijn dinsdag verhuisd naar de eerste, afgeronde slaapzaal, zodat de muren van de andere zaal gestukt konden worden. De eetzaal is enorm opgeknapt na het vele verfwerk en het binnenverblijf voor de toekomstige 100 kippen is inmiddels bijna gereed voor gebruik.

Afgelopen zaterdag hebben we weer een gezellige zaterdagclub gehad waarbij de opkomst groot was. Tim en Jonathan hebben zich weer in hun clownsrol gehesen en de kinderen konden er weer om lachen. Vervolgens werd iedereen in beweging gebracht met een aantal liedjes waarop flink bewogen moest worden. De boodschap uit de Bijbel werd uitgelegd aan de hand van een menselijke machine. We gingen allemaal in een kring staan en de machine werd gestart. Het idee was dat iedereen een onderdeel van de machine was en er uiteindelijk een fotolijstje uit zou komen. Het begon met het maken van een foto en na veel verschillende bewegingen en geluiden kwam er een fotolijstje uit. De boodschap was dat iedereen uniek is en we niet zonder elkaar kunnen. Na de machine mocht iedereen dan ook vertellen waarom hij of zij uniek geschapen is door God. Dat was niet altijd gemakkelijk te bedenken, maar gelukkig kon iedereen een eigenschap van zichzelf bedenken die erg uniek is. Tijdens de eerste zaterdagclub zijn er foto’s gemaakt van de kinderen en tijdens deze zaterdagclub kon iedereen een fotolijstje versieren met een eigen foto erin. Er werd creatief geknutseld en de kinderen konden naar huis met een uniek fotolijstje met hun unieke foto erin.

Zaterdagmiddag mochten we lekker uitrusten. Dit hebben we gedaan bij een soort recreatieboerderij in de buurt. Hier konden we onder andere heerlijk zwemmen, zonnen en voetballen. Deze mogelijkheden werden dan ook goed benut en helemaal ontspannen en uitgerust vertrokken we weer naar huis. ’s Avonds zijn we naar het huis van Wim en Daniëlle gegaan om film te kijken (City of God). Deze ging over criminele bendes in Rio de Janeiro rond de jaren ’60 en ’70. De beelden waren soms erg heftig en de meningen binnen de groep hierover waren verdeeld. Persoonlijk vond ik het indrukwekkend om te zien hoe mensen zo snel in die wereld terecht kunnen komen en wat het met ze doet.

Zondagmorgen konden we lekker uitslapen en rond half 12 zijn we de busjes en auto’s weer ingestapt. In Sao del Rei zijn we uit eten geweest in een restaurant waar we konden genieten van veel verschillende soorten Braziliaans eten uit deze streek. Dit konden we onbeperkt opscheppen en dus zaten de buikjes al snel vol. We reden daarna meteen door naar het schattige stadje Teradentes. Hier kon iedereen zijn hart ophalen in de vele winkeltjes en de gezellige straatjes of lekker genieten op een terrasje. Al met al was er voor ieder wat wils. ’s Avonds konden we optioneel naar een kerkje in Ritapolis en nadat er eerst weinig animo voor was, is toch het grootste deel van de groep meegegaan en heeft Tim hier dit keer een getuigenis gegeven en een lied ten gehore gebracht.

Maandagavond zijn we weer naar de kerk voor verslaafden geweest. We werden hartelijk ontvangen door iedereen die we daar hebben leren kennen en het was weer indrukwekkend om te zien hoe deze mannen vol overgave in aanbidding waren.

Momenteel wordt er hard schoongemaakt en de huidige werkzaamheden afgerond. Vanavond is het helaas alweer tijd om afgelopen paar weken bij Água Viva af te sluiten met een heerlijke barbecue. Morgenochtend rond 08:30 uur zullen we vertrekken naar Rio de Janeiro waar we verblijven in een hostel op drie straten afstand van de Copacabana. We willen in dit weekend onder andere een kijkje nemen in een aantal favela’s, natuurlijk het Christusbeeld bezichtigen en ontspannen op de Copacabana. Als alles mee zit vertrekken we zondagmiddag om 14:45 uur Braziliaanse tijd met het vliegtuig naar Nederland en komen maandag om 11:30 uur Nederlandse tijd aan op Schiphol. Bid mee voor nog een fijne tijd in Rio en een voorspoedige reis.

[/expand]